tko se sjeca
Moderator: Gazda
-
Bravo Naco, svaka cast. Toliko puta sam pokusala da se sjetim ove pjesmice da je izdetam mojoj Mariji, ali uvijek se sjetim samo djelica i to napreskake. Evo sad je konacno odslusala cijelu i dopala joj se, a pogotovo kad sam joj rekla da sam je ja ucila u skoli. Znala sam ja, pametna vam je to (Nacina) glava.
tko se sjeca
Naco, divna si, hvala za pjesmicu...
Uzalud sam se trudila da se sjetim cijele pjesme,a tako sam zeljela djecu nauciti...
Uzalud sam se trudila da se sjetim cijele pjesme,a tako sam zeljela djecu nauciti...
-
i ja
Oteetetete mi riječ iz usta.
tko se sjeca
Ajde ja da pokusam da se sjetim jedne, ako negdje pogrjesim neka me neko ispravi.
-Pjetao mi jutros rece, kume dragi dobro vece
-Jeli ovo san il java, s misevima macka spava
-Krezub jarac pusi lulu, siv magarac svira frulu
-Koza vjenac mece nase, u pidzami zjeva prase
-Potkovana zaba rza, uz brjeg tece rjeka brza
-Istina je ovo ziva, sjekira u vodi pliva
-Kao da je ljudi san, cestitam vam ludi dan
Nisam siguran za ovu zadnju kiticu (da ne kazem strofu)
-Pjetao mi jutros rece, kume dragi dobro vece
-Jeli ovo san il java, s misevima macka spava
-Krezub jarac pusi lulu, siv magarac svira frulu
-Koza vjenac mece nase, u pidzami zjeva prase
-Potkovana zaba rza, uz brjeg tece rjeka brza
-Istina je ovo ziva, sjekira u vodi pliva
-Kao da je ljudi san, cestitam vam ludi dan
Nisam siguran za ovu zadnju kiticu (da ne kazem strofu)
-
Evo je Laka, ova moja ima vise kitica od tvoje
LUDI DAN
Pijetao mi jutros reče:
- Kume dragi, dobro veče !
- Je li ovo san il' java ?
S mievima mačka spava.
Krezub jarac pui lulu,
siv magarac svira frulu,
za rep liju guska vuče,
aran leti iznad kuće...
S punom torbom majmun stran
čestita mi - ludi dan !
Darova je puna torba:
od bunike u njoj čorba,
posoljene tu su ljive,
na rotilju lude gljive,
od trnjina ljivovica,
od kopriva gibanica,
od paprika med u zdjeli,
od kukolja hljebac bijeli ...
Rep podvinu majmun tad:
- Pij i jedi, bit će mlad !
Gledam jadan, to se zbiva:
sjekira u vodi pliva,
koza vijenac meće na se,
u pidami zijeva prase,
potkovana aba rza,
uz brijeg teče rijeka brza,
vjeverica pjesmu pie,
u maramu mjesec kie ...
- Jao, ljudi, to je to ?
U rog rođen duva vo !
Obratih se tad na pijetla:
- Obraza ti, rekoh, svijetla,
kakve li su ovo stvari ?
A meni će kokot stari:
- Gle, u Mudroj Knjizi pie:
"Čarolija nema vie.
Tek istina jedna iva
u ovoj se knjizi skriva:
da jo ima ludu čar
t r i d e s e t i f e b r u a r
za kog ne zna kalendar !"
LUDI DAN
Pijetao mi jutros reče:
- Kume dragi, dobro veče !
- Je li ovo san il' java ?
S mievima mačka spava.
Krezub jarac pui lulu,
siv magarac svira frulu,
za rep liju guska vuče,
aran leti iznad kuće...
S punom torbom majmun stran
čestita mi - ludi dan !
Darova je puna torba:
od bunike u njoj čorba,
posoljene tu su ljive,
na rotilju lude gljive,
od trnjina ljivovica,
od kopriva gibanica,
od paprika med u zdjeli,
od kukolja hljebac bijeli ...
Rep podvinu majmun tad:
- Pij i jedi, bit će mlad !
Gledam jadan, to se zbiva:
sjekira u vodi pliva,
koza vijenac meće na se,
u pidami zijeva prase,
potkovana aba rza,
uz brijeg teče rijeka brza,
vjeverica pjesmu pie,
u maramu mjesec kie ...
- Jao, ljudi, to je to ?
U rog rođen duva vo !
Obratih se tad na pijetla:
- Obraza ti, rekoh, svijetla,
kakve li su ovo stvari ?
A meni će kokot stari:
- Gle, u Mudroj Knjizi pie:
"Čarolija nema vie.
Tek istina jedna iva
u ovoj se knjizi skriva:
da jo ima ludu čar
t r i d e s e t i f e b r u a r
za kog ne zna kalendar !"
tko se sjeca
Ma Naco ti si legenda, a ja mislio da je znam cjelu.
Sad sam se sjetio ostatka, a to mi je u osnovnoj bila jedna od omiljenih uz ovu, ali me opet ispravite ako grjesim, sta ces starost nosi svoje.
Mislim da sam masio prvu strofu (ili kiticu).
PACIJA SKOLA
Slusajte djeco,
vjerujte bez sale
Otvara se skola
za pacice male
Svi pacici dosli
kao djaci stoje
Stari patak metno
naocari svoje
Ucio ih ucio
od srede do petka
Al se nisu makli
dalje od pocetka
Nista vise ne nauci
pacurlija ta
Nego sto je prije znala
kva, kva, kva
Mi smo znali da se zezamo: Ucio ih ucio od srede do petka,
al se nisu makli dalje od cetvrtka.
Sad sam se sjetio ostatka, a to mi je u osnovnoj bila jedna od omiljenih uz ovu, ali me opet ispravite ako grjesim, sta ces starost nosi svoje.
Mislim da sam masio prvu strofu (ili kiticu).
PACIJA SKOLA
Slusajte djeco,
vjerujte bez sale
Otvara se skola
za pacice male
Svi pacici dosli
kao djaci stoje
Stari patak metno
naocari svoje
Ucio ih ucio
od srede do petka
Al se nisu makli
dalje od pocetka
Nista vise ne nauci
pacurlija ta
Nego sto je prije znala
kva, kva, kva
Mi smo znali da se zezamo: Ucio ih ucio od srede do petka,
al se nisu makli dalje od cetvrtka.
-
ko se sjeca
Ako se neko sjeca pjesmice , Nema za macke skole iz citanke Sunce na prozorcicu, neka je napise.
-
Ja guglala i evo Sjećam se Sunce na prozorčiću, ali ove pjesmice...nema anse...krečana!
Kuda će s torbom
Upita Miru Mačka
U kolu, đak sam
Ovo je torba đačka
I ja bi s tobom
Mačkine oči mole
Ne moe, draga
Nema za mačke kole
Mački je dovoljno da zna presti
da zna loviti, da zna jesti
da se zna verati i da mijauče
A to sve mačke kod kuće nauče.
Kuda će s torbom
Upita Miru Mačka
U kolu, đak sam
Ovo je torba đačka
I ja bi s tobom
Mačkine oči mole
Ne moe, draga
Nema za mačke kole
Mački je dovoljno da zna presti
da zna loviti, da zna jesti
da se zna verati i da mijauče
A to sve mačke kod kuće nauče.
ko se sjeca
Bravo Naco ti si ziva enciklopedija, nikako se nisam mogao sjetiti a znao sam je napamet, sto znaci da ja jos nisam stigao do krecane.
Kad pocnem da se sjecam stvari iz osnovne to ce znaciti da zaboravljam ono sto je bilo juce.
Kad pocnem da se sjecam stvari iz osnovne to ce znaciti da zaboravljam ono sto je bilo juce.
-
Ovo smo pjevali i ove se sjecam. A tu macku Laka, nema sanse, kao da je nikad nisam cula i zato sam je morala izguglati.
U umici zeko sjedi spi,
sjedi i spi,
jadan zeko to ti bi,
da ne moe skočiti?
Jadan zeko to ti bi,
da ne moe skočiti?
Zeko hop, zeko hop, zeko hop.
Od lovačkih pasa čuvaj se,
čuvaj se,
oni će te loviti gospodaru nositi.
U umici zeko sjedi spi,
sjedi i spi,
jadan zeko to ti bi,
da ne moe skočiti?
Jadan zeko to ti bi,
da ne moe skočiti?
Zeko hop, zeko hop, zeko hop.
Od lovačkih pasa čuvaj se,
čuvaj se,
oni će te loviti gospodaru nositi.
-
Tiramol
Sjecate li se tiramola.Imala ga je svaka kuca.U naem dvoritu je sve bilo isprepleteno od paga koje su sluile za suenje vea.Sjecate li se kripe kolotura tiramola i do pucanja opterecenih paga na kojima se suio tek oprani ve.Ti konopi se godinama ne mijenjaju,ispiru se kiom,sue burom i bojaju suncem.A kad popuste vee se novi cvor i kad ga natopi kisa i posui bura nema tih noktiju koji ce ga odrijeiti.
Tiramoli su nae kulturno naslijedje,batina tradicija,nacin ivota.Kad domacica stavlja ve na pagu zacas se ukljuci u svakodnevni ivot ulice ili dvorita.Pozdravi prolaznika ili susjedu sa drugog prozora sa kojima izmijeni pokoju novitadu.U stilu"ma jesi li vidjela draga moja da je susjedova macka uneredila portun,Gospe moja".Tako se raspita i za jutronje cijene povrca na pijaci.Iza tiramola domacica dobije i ideju za rucak,ono to joj je jucer zamirisalo sa susjedinog prozora ce ona danas pripremiti za objed.A kad na ulicu izadje zgodna susjeda za kojom kriom gleda i njen suprug domacica ce ljubomorno reci"Vidi kuje,vrag li joj odnija i one njene guzicetine".
Na pagama u naem dvoritu visilo je raznorazno rublje i posteljina.U manje enske gacice smo gledali poudnop,u one vece,koje su se zvale pumparice, nismo ni gledali ili smo im se smijali,a velikih redjipeta smo se nastojali domoci ne bi li od svake pole sebi napravili kapu.Ogromni plavkasti lancuni mirasali su po lavandi i sapunu od jorgovana,visile su one prugaste pidjame kakvih vie nigdje ne mogu vidjeti.Na pagi preko puta naeg stana ljeti su visili rucnici za kupanje.i areni enski kupaci kostimi.Rucnici su mirisali na moju poeljnu mladu kominicu Jelenu Koju smo svi gledali.Tek propupala,iznutra dijete a izvana pravi komad.Gledao sam dan prije i nju i taj rucnik na Raljevcu,U Boricima,gdje smo se te godine kupali.Rucnik je mirisao na nju.Drugi je mirisao na njenu tetu,stariju,ali jo dobrodrecu godspodju.Mirisao je na enu u najboljim godinama koja je kriom pogledavala u nas mlade drepce ravnih stomaka na kojima se ocrtavao svaki miiæ.
Cudo su ti tiramoli,i danas ih susrecem u manjim mjestima.Oni su divan ostatak jednog starog nacina ivota koji,na srecu,jo nije protjeran.A ilav je taj na tiramol.Uhvatio se kao cimavica i ne puta.Ili kao one biljke koje smo zvali pokucarke i koje su rasle uz dimnjak,izmedju dva crijepa ili u kakvoj krapi na zidu.
Usprkos ovoj ludnici oko nas tiramol se ipak odrao.Neobjanjivo ali ipak se odrao,usprkos mainama za suenje vea sa stotinu programa.Neobjanjivo kao to je neobjanjivo i to se ne predaje ni sam ivot.
Tiramoli su nae kulturno naslijedje,batina tradicija,nacin ivota.Kad domacica stavlja ve na pagu zacas se ukljuci u svakodnevni ivot ulice ili dvorita.Pozdravi prolaznika ili susjedu sa drugog prozora sa kojima izmijeni pokoju novitadu.U stilu"ma jesi li vidjela draga moja da je susjedova macka uneredila portun,Gospe moja".Tako se raspita i za jutronje cijene povrca na pijaci.Iza tiramola domacica dobije i ideju za rucak,ono to joj je jucer zamirisalo sa susjedinog prozora ce ona danas pripremiti za objed.A kad na ulicu izadje zgodna susjeda za kojom kriom gleda i njen suprug domacica ce ljubomorno reci"Vidi kuje,vrag li joj odnija i one njene guzicetine".
Na pagama u naem dvoritu visilo je raznorazno rublje i posteljina.U manje enske gacice smo gledali poudnop,u one vece,koje su se zvale pumparice, nismo ni gledali ili smo im se smijali,a velikih redjipeta smo se nastojali domoci ne bi li od svake pole sebi napravili kapu.Ogromni plavkasti lancuni mirasali su po lavandi i sapunu od jorgovana,visile su one prugaste pidjame kakvih vie nigdje ne mogu vidjeti.Na pagi preko puta naeg stana ljeti su visili rucnici za kupanje.i areni enski kupaci kostimi.Rucnici su mirisali na moju poeljnu mladu kominicu Jelenu Koju smo svi gledali.Tek propupala,iznutra dijete a izvana pravi komad.Gledao sam dan prije i nju i taj rucnik na Raljevcu,U Boricima,gdje smo se te godine kupali.Rucnik je mirisao na nju.Drugi je mirisao na njenu tetu,stariju,ali jo dobrodrecu godspodju.Mirisao je na enu u najboljim godinama koja je kriom pogledavala u nas mlade drepce ravnih stomaka na kojima se ocrtavao svaki miiæ.
Cudo su ti tiramoli,i danas ih susrecem u manjim mjestima.Oni su divan ostatak jednog starog nacina ivota koji,na srecu,jo nije protjeran.A ilav je taj na tiramol.Uhvatio se kao cimavica i ne puta.Ili kao one biljke koje smo zvali pokucarke i koje su rasle uz dimnjak,izmedju dva crijepa ili u kakvoj krapi na zidu.
Usprkos ovoj ludnici oko nas tiramol se ipak odrao.Neobjanjivo ali ipak se odrao,usprkos mainama za suenje vea sa stotinu programa.Neobjanjivo kao to je neobjanjivo i to se ne predaje ni sam ivot.
-
-
-
tko se sjeća
Gle malu voćku poslije kie:
Puna jekapi,pa se njie.
Iblijeti,suncem obasjana,
Čudesna rasko njenih grana.
Al nek se sunce malko skrije
Nestane sve te čarolije.
Ona je opet,kao prvo
Obično ,malo jadno drvo.