samo onako bezveze
Moderator: Gazda
-
- Posts: 1301
- Joined: Sun Mar 02, 2003 5:13 pm
Kruha i igara !!!!!!!!!!!
Sad za Argentinu !
Kad sam išao u osnovnu školu teško mi je padalo što moram pisati domaći iz Srpskohrvatskog i to, pamtim, najmanje deset rečenica. Kako smisliti deset rečenica i sve to napisati ? Muka živa ! "Kako sam proveo ljetni raspust" ? "Događaj koji nikad neću zaboraviti" ? Bilo je "materijala" za podeblju teku ali sam svakako pazio da ne prekoračim minimum. Robija, jedino sam bio siguran kako započeti i kako završiti. Prva rečenica-"EVO KAKO JE TO BILO" i poslednja "ETO, TAKO JE TO BILO". Između je trebalo uglaviti još osam rečenica. I na kraju, nedaj bože, da nastavnica uzme moj "rad" i da ga pročita pred svima u razredu ! U zemlju da propadnem ! A vidite me sad !!! Niko mi ništa ne traži, dobrovoljno pišem i još se "uguzujem" na galeriju ! Valjda nisam ispunio školski bonus u pisanju pa me nešto tjera. Čudno, još mi je drago što pišem. Možda iz dosade jer čekam da mi se skine neki film sa neta pa da malo prekratim vreme. Zato ovo i ide na "SAMO ONAKO, BEZVEZE" .
Re: Kruha i igara !!!!!!!!!!!
Vidim da su te klokani naljutili.Peky wrote:Sad za Argentinu !
tik tak kruh- za lijene doma�ice i ostale ljubitelje zdrav
Ovo je za rubriku samo onako bezveze.
Samo onako bezveze bi dala recept za kruh.
Upravo pečem kruh od integralnog brašna (puno zrno) tipa zdrav život i tako to. Već duže vrijeme sami pečemo kruh jer je onaj u trgovini preslan i zakamufliraju bijelo brašno u njega.
U početku sam se satirala mlateći po tijestu- da ga dobro izradim odnosno umijesim.
I onda jednom, slučajno lutajući po spletu, nađe moj muž recept za kruh. Normalno nisam ga uzela ozbiljno, u početku... jer on je zainteresirana strana što znači , da je glavni kad treba mlatiti po kruhu tj. ja započnem a on onda dobro izradi kruh. Ponekad ja ostanem samo na idejnom projektu a on jadničak mora sve sam realizirati, pošto je on izvršni direktor u našoj familiji.
Al ajde da mu napravim zadovoljstvo , idemo mi napraviti kruh po njegovom internet receptu.
I gle čuda.....recept genijalan, kruh još bolji... mekana kora, recept za malo dijete. Stamburamo kruh dok si reko piksla.
Je taj kruh ukusan i miriše kuća kad se peče, ali jednog hedohističkog sladokusca neće nikad zadovoljiti kao svježe pečen bijeli kruh i zato neću sad govoriti baš ništa o glikemijskom indeksu, to je privatna stvar svakoga od nas.
Uglavnom, recept za taj integralni kruh ide ovako:
Kao prvo, ne pokušavajte upotrijebiti recept za bijelo brašno jer ćete dobiti kamen i ne kruh.
Ja uzmem pola kile raženog brašna i pola kile finije mljevenog integralnog pšeničnog brašna i sve dobro izmješam u posudi za mješanje. Sol šparam jer je nezdrava, tako da dam pola male žličice, ko ne može sa tako malo soli, može dodati malkice više soli, nije bitno.
U malo mlake vode ( a nije bitno... može biti i hladna voda, stvar uspijeva jednako) dam kockicu kvasca i ono pola žličice soli , što sam je prije spomenula , sve promješam i uspem u brašno ( ne čekam da se kvasac digne). Dolijevam mlake ili hladne vode,uopće nije važno kakve, koliko treba da se umijesi sve brašno. Možete mješati i viljuškom, ako vam je zgodnije.
Uglavnom, nema mješanja do besvijesti, sve to završim u minuti.
Onda iskrenem tijesto na stol, napravim jufke ili bombice i dok se rerna podgrije na 200 stupnjeva, kruh je narastao toliko da može u pećnicu. Znači, dokisava nekih desetak minuta i to je to. Peče se 35-38 minuta, zavisno od pećnice i količine tijesta.
Kad je pečen, ne treba pokrivati, samo se da iz pećnice i poslije 15 minuta ga obrnete i to je to. Nema tvrde kore, traje par dana.
Samo onako bezveze bi dala recept za kruh.
Upravo pečem kruh od integralnog brašna (puno zrno) tipa zdrav život i tako to. Već duže vrijeme sami pečemo kruh jer je onaj u trgovini preslan i zakamufliraju bijelo brašno u njega.
U početku sam se satirala mlateći po tijestu- da ga dobro izradim odnosno umijesim.
I onda jednom, slučajno lutajući po spletu, nađe moj muž recept za kruh. Normalno nisam ga uzela ozbiljno, u početku... jer on je zainteresirana strana što znači , da je glavni kad treba mlatiti po kruhu tj. ja započnem a on onda dobro izradi kruh. Ponekad ja ostanem samo na idejnom projektu a on jadničak mora sve sam realizirati, pošto je on izvršni direktor u našoj familiji.
Al ajde da mu napravim zadovoljstvo , idemo mi napraviti kruh po njegovom internet receptu.
I gle čuda.....recept genijalan, kruh još bolji... mekana kora, recept za malo dijete. Stamburamo kruh dok si reko piksla.
Je taj kruh ukusan i miriše kuća kad se peče, ali jednog hedohističkog sladokusca neće nikad zadovoljiti kao svježe pečen bijeli kruh i zato neću sad govoriti baš ništa o glikemijskom indeksu, to je privatna stvar svakoga od nas.
Uglavnom, recept za taj integralni kruh ide ovako:
Kao prvo, ne pokušavajte upotrijebiti recept za bijelo brašno jer ćete dobiti kamen i ne kruh.
Ja uzmem pola kile raženog brašna i pola kile finije mljevenog integralnog pšeničnog brašna i sve dobro izmješam u posudi za mješanje. Sol šparam jer je nezdrava, tako da dam pola male žličice, ko ne može sa tako malo soli, može dodati malkice više soli, nije bitno.
U malo mlake vode ( a nije bitno... može biti i hladna voda, stvar uspijeva jednako) dam kockicu kvasca i ono pola žličice soli , što sam je prije spomenula , sve promješam i uspem u brašno ( ne čekam da se kvasac digne). Dolijevam mlake ili hladne vode,uopće nije važno kakve, koliko treba da se umijesi sve brašno. Možete mješati i viljuškom, ako vam je zgodnije.
Uglavnom, nema mješanja do besvijesti, sve to završim u minuti.
Onda iskrenem tijesto na stol, napravim jufke ili bombice i dok se rerna podgrije na 200 stupnjeva, kruh je narastao toliko da može u pećnicu. Znači, dokisava nekih desetak minuta i to je to. Peče se 35-38 minuta, zavisno od pećnice i količine tijesta.
Kad je pečen, ne treba pokrivati, samo se da iz pećnice i poslije 15 minuta ga obrnete i to je to. Nema tvrde kore, traje par dana.
-
- Posts: 278
- Joined: Sat Mar 01, 2003 5:50 am
- Location: Montreal, Quebec, Canada
kruva i igara
Da bi kruh imao hrskavu koricu (kao francuski) stavis u rernu i posudu (na primjer vatrostalnu) sa vodom.
To me podsjetilo kad je nasa komsinica svratila na kavu i vidila novu vatrostalnu posudu na sporetu pa rece: Vide vraga Marije sta kupila novu vatrogasnu tecu.
To me podsjetilo kad je nasa komsinica svratila na kavu i vidila novu vatrostalnu posudu na sporetu pa rece: Vide vraga Marije sta kupila novu vatrogasnu tecu.
Optimizam
Sutra mi dolazi burazer iz bijelog svijeta i planiram super provod ( tuđim parama ), biće do jaja, što kažu mladi. Konačno je došlo proljeće, do prekjuče je bila jesen pa sad nisam siguran kako ono idu godišnja doba ? Zima- jesen- proljeće-zima ? Ujutro ću, na prazan stomak, popiti malo eliksira koji ne podmlađuje ali čini da se čovjek bolje osjeća. Za njega mogu dati recept, lično sam ga pravio. 100 kg zrelih, zdravih kajsija stavite u plastično bure i nakon 15 dana ispečete u kazanu i dobijete 9-11 litara eliksira, fantastičnog mirisa i ukusa.
-
- Posts: 174
- Joined: Wed Dec 03, 2003 4:27 pm
- Location: Beograd
60-te
Naco,dobro dosla u klub.Nije strasno biti u sezdesetim,treba samo malo vremena da se covek navikne,shvati i prihvati.
Secam se jedne babe koja mi je stalno govorila:"Dabogda ti meni ostarila."Bila sam jako ljuta na nju, ne shvatajuci da mi je zapravo zelela da dugo pozivim.
Tako i ja tebi zelim i da ostanes mlada duhom
Poljubac svima!
Secam se jedne babe koja mi je stalno govorila:"Dabogda ti meni ostarila."Bila sam jako ljuta na nju, ne shvatajuci da mi je zapravo zelela da dugo pozivim.
Tako i ja tebi zelim i da ostanes mlada duhom
Poljubac svima!
-
- Posts: 235
- Joined: Mon Jan 05, 2009 8:51 pm
SETNJA KNINOM
Poznajem dvije setnje Kninom, jednu petkom uvece kad stignemo, prozracimo, kupimo nesto za veceru, pa izadjem u djir. Ima nekih ljudi, malo, poznatih rijetko.
Subotom ujutro, sasvim drugacije. Podjem prema gornjem pazaru, putem susretnem one koji se vracaju. Po pazaru sami poznati (vise ili manje) ili prodaju ili kupuju. Ja kupujem, s veseljem. Pomidore i kupus iz Raskovica, sir iz Orlica, kesa kukuruznog brasna (samljeveno u mlinu Brace Mlinarskog). Poslije polako nizbrdo, putem susretnem one koji tek idu na pazar, sami poznati (manje ili vise). Svracanje u mesara pa kuci. Do pazara i nazad mi je prije trebalo oko dvadeset minuta, a sad vise od sat i po. Hodam jednako brzo, ali vise zastanem.
Neko kaze da je steta sto pomalo gasne donji pazar, meni je draze ici na novi. Duzi je put, vise susreta.
Subotom ujutro, sasvim drugacije. Podjem prema gornjem pazaru, putem susretnem one koji se vracaju. Po pazaru sami poznati (vise ili manje) ili prodaju ili kupuju. Ja kupujem, s veseljem. Pomidore i kupus iz Raskovica, sir iz Orlica, kesa kukuruznog brasna (samljeveno u mlinu Brace Mlinarskog). Poslije polako nizbrdo, putem susretnem one koji tek idu na pazar, sami poznati (manje ili vise). Svracanje u mesara pa kuci. Do pazara i nazad mi je prije trebalo oko dvadeset minuta, a sad vise od sat i po. Hodam jednako brzo, ali vise zastanem.
Neko kaze da je steta sto pomalo gasne donji pazar, meni je draze ici na novi. Duzi je put, vise susreta.
samo onako bez veze
Deane,mozes li da objasnis gdje je "novi pazar".
Mene sjecanje bas ne sluzi! (a pokusavam da zamislim gdje bi to trebalo da bude pola sata hoda od hotela..)Hvala!
Mene sjecanje bas ne sluzi! (a pokusavam da zamislim gdje bi to trebalo da bude pola sata hoda od hotela..)Hvala!