Peki, druže i prijatelju. Ajmo, činjenice. Tema "Dinare", davno je otvorena na Galeriji. I skoro deset godina je trajala na tri strane. U oktobru mjesecu, 2011. prenio si dio mog feljtona, onoga istoga, što je Micko prepisao, a obećavao neka silna čuda, neka otkrića, nešto od čega će "nebo na zemlju pasti",obećavao otkrića ravna Markesovim, "sto godina samoće", a teško da je ranije i razglednicu sa mora ikome napisa. Bar se mi Kninjani znamo, i znamo ko šta može i zna.Petar-Peky Bukarica wrote:Steta je sta se je o ovome pocelo kasno pisati i komentarisati,
Sekundicu!Slazem se sa Stivom,vjerujem da ima jos toga sta se zna a nece biti zapisano u monografiji,a moglo se.
Mislim da ste neozbiljno shvatili moc,odnosno pomoc,koju ste mogli imati od Galerije.
Ali idemo dalje,mozda za 150-tu ili 200-tu godisnjicu.
E, sad, nakon, te tri stranice, došli smo do 17. strane. To je skoro 5/6, teme.To je bar godinu dana, najčitanija tema na galeriji, bez ikakvog silovanja. Pošteno i tolerantno si, a i ja, koji je uglavnom slao prilog na tu temu, radio da doprinesemo obilježavanju jubileja. Na desetine ljudi iz svijeta mi se javilo, naših "Dinaraša" i prijatelja, sa različitim, ali uvjek konstruktivnim sugestijama. Moji prijatelji i ja ovo radimo volontersi i sa ljubavlju, pa su nam nekada zahtjevi koje ljudi postavljaju nerazumni. Dio toga si mogao vidjeti i kroz neke napise ovdje. Recimo, bilo je članova galerije, koji zamjere što njihovom ćaći nije dostavljen kalendar ili bilo šta kući, ili, da ti ne brojim. Završićemo, pošteno posao, objaviti knjigu (gotova je), produkovati film, organizovati izložbu i napraviti "bijelu noć" na Adi. Sve će to biti gotovo prije 29. 7. Sve radimo, mi Kninjani, jer sve to znamo uraditi sami. Od nikoga dinar jedan uzeti nećemo ko je van Knina. Vidićeš kako to izgleda. Jako bih volio, da se možeš pojaviti na proslavi koju ćemo organizovati na Adi. Znam da je to komplikovano, i da si daleko, ali bi nam kao pravi, "fetivi" Kninjanin, a i sin jednog od najzaslužnijih "dinaraša" u istoriji, učinio veliku čast.
Pero, generacijo, nemoguće je napisati knjigu kojom će svi biti zadovoljni, to još niko nije uradio, jasno je i meni i tebi. Bitno je da ona bude što je moguće više, poštena i objektivna. I bitno je da se ne prepisuje, ka šta je Micko uradio, onako bijedno, podmuklo i lažljivo.
Da ne gnjavim,radili smo, moji prijatelji i ja što možemo. Tebi hvala na podršci, objavljujući tekstove koje smo slali mi i drugi ljudi. I ovaj Forum je dio pisane istorije, a i sam znaš koliko naši ljudi ne vole pisati. Meni su lično bili dragocjeni Stivovi tekstovi, ne zbog činjenica no zbog duha. Bili su naravno i tvoji dodaci u privatnoj prepisci.
Mi Pero, završavajući ovaj projekat, idemo i dalje. Napravićemo fudbalsku školu, našu dalmatinsku, ođe u Beogradu. O tome ćemo tek pisati. Imamo mi volje, potencijala, ljubavi i dovoljno dijece da to traže, ali to će biti neka naredna tema. Ova godina je "Dinarina" i da to ne remetimo. Na to ćemo se naslanjati. Pozdrav tebi i svim Kninjanima ma đe bili.