Spiza na kojoj smo rasli
Moderator: Gazda
-
Trooly
Spiza na kojoj smo rasli
-
Nada Markic-Sucur
- Posts: 55
- Joined: Mon Feb 20, 2006 12:42 am
- Location: split
Sta se nekad dobro jelo...bas...
Morao bi ovaj topic prezivjeti ili nas Peky misli baciti na dijetu.
Kad si spomenuo zerica ovoga, zerica onoga ja sam onda prvo za jednu marendu. Narezati cu pancete, paradajza, luka, uzeti koji grumen sira iz mjesine. E kad bi bilo jos malo maslinova ulja za zaliti paradajz i sir pa po tome jos posuti majcine dusice.
Ako tko ima kruha ispod peke dobro je dosao.
Kad si spomenuo zerica ovoga, zerica onoga ja sam onda prvo za jednu marendu. Narezati cu pancete, paradajza, luka, uzeti koji grumen sira iz mjesine. E kad bi bilo jos malo maslinova ulja za zaliti paradajz i sir pa po tome jos posuti majcine dusice.
Ako tko ima kruha ispod peke dobro je dosao.
-
Trooly
-
Nada-Naca Jaramaz
- Posts: 174
- Joined: Wed Dec 03, 2003 4:27 pm
- Location: Beograd
-
Trooly
Dobro si uklopila nazadnost. Kad ste jeli pravu potocnu pastrmku
U naoj kuhinji na "drvenom " poretu
Gotovo svakog dana se u naoj kući kuvala juha u povećem loncu.
" Najzdravije je početi ručak pijatom juhe i manistre". Za "pristaviti "juhu na "drveni" poret bila je nadlena Teta-Kata i niko nije ni smio da joj se pača u posao jer "samo njena juha mirie u cjelom komiluku". Njena juha-ceremonija je fascinirala i nas djecu pa bi često iza velikog lonca ugurali neko staro lonče iz naeg asortimana s malo vode, a onda bi, staroj iza leđa , nastalo ubacivanje ostataka povrća, manistre, ubljota i koječega drugog to bi dograbili. I ta"naa juha" bi dola do izraaja u cjelom komiluku kad sva voda izvri , a ostali sastojci dobro zagore.
I danas,ponekad moj bato kae da "kuva sebi nekakvu juhu", kad se čujemo, ali mirisa iz stare kuhinje nema. Moda je greka u chicketini ili je govedina poremećena, a i kapula je anemična (nije iz Golubića).
Gotovo svakog dana se u naoj kući kuvala juha u povećem loncu.
" Najzdravije je početi ručak pijatom juhe i manistre". Za "pristaviti "juhu na "drveni" poret bila je nadlena Teta-Kata i niko nije ni smio da joj se pača u posao jer "samo njena juha mirie u cjelom komiluku". Njena juha-ceremonija je fascinirala i nas djecu pa bi često iza velikog lonca ugurali neko staro lonče iz naeg asortimana s malo vode, a onda bi, staroj iza leđa , nastalo ubacivanje ostataka povrća, manistre, ubljota i koječega drugog to bi dograbili. I ta"naa juha" bi dola do izraaja u cjelom komiluku kad sva voda izvri , a ostali sastojci dobro zagore.
I danas,ponekad moj bato kae da "kuva sebi nekakvu juhu", kad se čujemo, ali mirisa iz stare kuhinje nema. Moda je greka u chicketini ili je govedina poremećena, a i kapula je anemična (nije iz Golubića).
-
lana
kokoja juhica
Ima ti pravo, draga moja R, nema hrane do pijata vruæe juhe.
Ja se èudila mojoj strini, kad je otila u bijeli svijet, poèela prekuvavati kravu prije nego to je strpa u lonac i nastavi kuvati juhu. Kakva li je juha kad se meso prokuva ko grah u prvoj vodi, koju baci a s njom i sve hranjljive stvari.
Ali, prestadoh se ja èuditi i kad sam prvi put skuhala juhu po njenom receptu, pojela sam opet pijat dobre juhe.
Jedino tako malo oèisti blesavost iz kapitalistièkih krava, tek toliko da je za pojesti. Neto vie i nije za oèekivati.
Danas vai pravilo: manje jede, zdraviji si jer unese manje tetnih stvari u tijelo ( boje, pesticidi, emulgatori, stabilizatori, konzervansi i ostali E-ji).

Ali to se tièe pileæe juhe, nju niti ne pokuavam vie kuvati, jerbo se gadim jesti, poto smrdi na prokuvane èarape.
Nije do recepta nego do koke.
Odoh kuvati pasulj sa dokolenicama.

Ja se èudila mojoj strini, kad je otila u bijeli svijet, poèela prekuvavati kravu prije nego to je strpa u lonac i nastavi kuvati juhu. Kakva li je juha kad se meso prokuva ko grah u prvoj vodi, koju baci a s njom i sve hranjljive stvari.
Ali, prestadoh se ja èuditi i kad sam prvi put skuhala juhu po njenom receptu, pojela sam opet pijat dobre juhe.
Jedino tako malo oèisti blesavost iz kapitalistièkih krava, tek toliko da je za pojesti. Neto vie i nije za oèekivati.
Danas vai pravilo: manje jede, zdraviji si jer unese manje tetnih stvari u tijelo ( boje, pesticidi, emulgatori, stabilizatori, konzervansi i ostali E-ji).
Ali to se tièe pileæe juhe, nju niti ne pokuavam vie kuvati, jerbo se gadim jesti, poto smrdi na prokuvane èarape.
Nije do recepta nego do koke.
Odoh kuvati pasulj sa dokolenicama.
-
Vjeko
ZBATENA JAJA
50ti godina kod nas djece su Bila Zbatena Jaja popularna za jesti.
Pola cikare zukra jedan ili dva zuvanca u bazis u cikaru i onda mjesas 5 minuta dog se zukar stopi a onda Bjelancevinu na pijat sa Pinjurom tuzes da bude kao bjel kao snjeg i onda pomjesas sa zuvancom u cikari.
Kad je to gotovo uzmem cikaru i kucarim i odem
NA KUK i sjednem na vrh kuka i gledam dole na lozu ili na rivu ili prema konju ili na Dinrino igraliste .
Taj je prozedura trajala sat ipo dog bi ja cikaru iz praznijo , jer je bio uzitak gledati ljude na pijazi sta rade ili izpred gostjone SLAVIA .
To ga kuka vise nema dismo mi djeca íz STRANE MIRA TILICA svoja imena uklesali .Jer taj kuk se srusio u avliu moga strica Sime Zivkovica.
Stari ljudi su nam prije govorili Zbatena Jaja su dobra za kosti .
Ja mislim da ima nesto utome .
Vjeko
50ti godina kod nas djece su Bila Zbatena Jaja popularna za jesti.
Pola cikare zukra jedan ili dva zuvanca u bazis u cikaru i onda mjesas 5 minuta dog se zukar stopi a onda Bjelancevinu na pijat sa Pinjurom tuzes da bude kao bjel kao snjeg i onda pomjesas sa zuvancom u cikari.
Kad je to gotovo uzmem cikaru i kucarim i odem
NA KUK i sjednem na vrh kuka i gledam dole na lozu ili na rivu ili prema konju ili na Dinrino igraliste .
Taj je prozedura trajala sat ipo dog bi ja cikaru iz praznijo , jer je bio uzitak gledati ljude na pijazi sta rade ili izpred gostjone SLAVIA .
To ga kuka vise nema dismo mi djeca íz STRANE MIRA TILICA svoja imena uklesali .Jer taj kuk se srusio u avliu moga strica Sime Zivkovica.
Stari ljudi su nam prije govorili Zbatena Jaja su dobra za kosti .
Ja mislim da ima nesto utome .
Vjeko
-
lana
-
Vjeko
-
tica lastavica
полица и басе!
па још ако се листић панцете стави на сваку одозго!
а добре и са киселим купусом зими!
ајде да споменем, ријетко се јело, ваљда само једном на годину, тешко чешће... јер је бакалр увијек био скуп.... бакалар на салату, са луком и маслиновим уљем!
па још ако се листић панцете стави на сваку одозго!
а добре и са киселим купусом зими!
ајде да споменем, ријетко се јело, ваљда само једном на годину, тешко чешће... јер је бакалр увијек био скуп.... бакалар на салату, са луком и маслиновим уљем!
-
tica lastavica
а код мене у кући, риба се јела суботом - могла бих рећи сваке суботе. субота је био пијачни дан + није се радило. и тако кренемо на пијацу породично, или би мама уранила раном зором, и онда узме неке рибе, па или на таву или на граделе, ако је љето!
иначе прошле године, окасним ја на аутобус ујутро, и шта ћемо - назад кући, али свратимо прво до крчића и тамо на рибњаку узмемо свјеже пастрве, па назад кући на граделе! ништа слађе нема! исплатило ми се кашњење
иначе прошле године, окасним ја на аутобус ујутро, и шта ћемо - назад кући, али свратимо прво до крчића и тамо на рибњаку узмемо свјеже пастрве, па назад кући на граделе! ништа слађе нема! исплатило ми се кашњење
-
laka
krnji kolosjek
Surjen, bljust, stir, kokosija nogica, laboda, kopriva, spanjak i blitva. Neko zna a neko nezna za ovu vrstu zelja ali kad to moja baba spremi pa isjecka bjelog luka i doda maslinovog ulja i sve to pomjesa i jos na drugu stranu skuva jaja, ma to je milina, samo nema vise babe a nema ni zelja. Bilo bi dobro da nam Peki otvori jedan topik sa receptima o nasoj domacoj kuini ali da se bas pise kako se jelo pravi, pa da se malo prisjetimo bakine kuhinje u ovom tudjem svjetu.
Re: krnji kolosjek
laka wrote:Surjen, bljust, stir, kokosija nogica, laboda, kopriva, spanjak i blitva. Neko zna a neko nezna za ovu vrstu zelja ali kad to moja baba spremi pa isjecka bjelog luka i doda maslinovog ulja i sve to pomjesa i jos na drugu stranu skuva jaja, ma to je milina, samo nema vise babe a nema ni zelja. Bilo bi dobro da nam Peki otvori jedan topik sa receptima o nasoj domacoj kuini ali da se bas pise kako se jelo pravi, pa da se malo prisjetimo bakine kuhinje u ovom tudjem svjetu.
HAhah zaboravijo si da spomenes i Klizu i koji kumpjer varen...da da sjecam se ja toga ....ma more se i odje pisati koji recept....