Page 3 of 3

Korisni savjeti

Posted: Sat Mar 31, 2012 10:29 pm
by Jovan-Repko Urukalo
Javite mi kada bude gotovo,ja cu doci sa damizanom.Citajuci ove recepte podje mi voda na usta,a pijem vino i to iskljucivo.Pozdrav od Repka.

BOB

Posted: Sun May 27, 2012 8:41 am
by Dean Beric
Prije pripreme, kad cistim bob iz mahuna, ogulim i kozu sa zrna. Kozice su uglavnom od celuloze i nadimaju.
Cisto zrno se raspadne u umaku i ispadne kremasto. Ukusi se bolje razviju, a boja je predivna, pogotovo kad se prije preprzi 5 mladih kapulica i jedan mladi luk, sve sa perima. Ne smeta ni bacelj od kapulice, èak koristi.
Napomena: Iza zelenog uvijek ide crno (engl.:red, tal:rosso).

Posted: Wed Oct 17, 2012 1:22 am
by Milica Bukarica Racunica
Cika Deane, odlicni savjeti, pogotovo onaj sa neociscenim bijelim lukom u rerni :D

kavijar za siromahe

Posted: Thu Feb 21, 2013 10:05 am
by lana
"KAVIJAR ZA SIROMAHE" u originalu :thumbright:
Ovo je odlièna stvar za one koji vole jesti malancane ili patlidžane. Recept jednostavan, zdrav, nema cvljenja na ulju
a što je i najvažnije dušu dalo za zaposlene ženske.
Ovako ide:
Uzmete 2-3 malancana, operete i date ih cijele i neoguljene peæi u rernu. Ja peèem "odokativno" što æe reæi, dok ne omeknu.
Onda dam van iz peænice da se ohlade, ogulim ih, kožica ide sama od sebe a ako ne ide, uzmem žlicu i izdubim sadržaj.
Sve dobro i sitno isjeckam, dodam sitno,sitno sjeckani bijeli luk, ja zviznem pola glavice ( najbolje u onoj spravici što joj ovdje kažu sekljalnik- mi bi rekli sjeckalica na struju ili tako nekako). Doda se soli, bibera po ukusu i na na kraju maslinovo ulje, ja opet odokativno ali pošto nije štetno a pravim namaz, ja ga dodam... inaèe po ukusu. Dobro izmješati sve i dati u frižider da se dobro ohladi. :occasion5:
Može se dodati i sitno sjeckani peršin da anulira èešnjak, samo prije nego idete van, pogledajte se u ogledalo, da ne ostane meðu zubima ono malo zeleno. :tongue2:
Služiti na vruæem tostu....ajme.......rastura totalno...sad bi reko Dean: " Malo baca na zeleno, dajde onu flašu crvenoga".
Možda ne tim rijeèima, ali u tom stilu, jelda Deane? :roll:

Re: PERSIN

Posted: Thu Feb 28, 2013 10:46 am
by lana
dean beric wrote:Peky, malo sale, malo zbilje, ali evo ozivilo.
Svjezi persin kad se posipa po juhi, ribi, mesu i cemu god, moze biti ili krupno sjeckan da se osjeti pod zubima ili sitno, sitno sjeckan kao prasina da pusti sav okus a ne nadvlada osnov jela. Zato, kad se kod sjeckanja jos malo polije vodom po dasci lijepo ''lezi'' pod nozem i moze se vrlo sitno nasjeckati i pri tom ne bjezi okolo.
Knjizevno se kaze: Persin. Narodno je i persun, petrusimen, petrsimul. Inace lat: petroselinum crispum, englezi zovu parsley, francuzi persil a nijemci Petersille.
Pozdrav mom starom skolskom kolegi Wieki.
Ozivilo, ozivilo, Peky moj, nadam se i dalje, mada me nema 34 dana.
Idem na Ugljan.
(Dejan) Dean
E pa ovaj biser sam tek danas registrirala.
:roll: :idea: Èista petica :lol: !!!!!!!!!!!

Posted: Thu Feb 28, 2013 11:55 am
by lana
Mene zanima, da li neko ima recept za dobar rahatlokum ili ratluk.
Pravim ga,pravim, baš sam se zainatila....ali nikako,
kad stignem do valjanja u šeæer,
on bude mokar i samo je za baciti.
Baš bi ga volila napraviti. :idea: :idea: :idea:

Evo zauzvrat recept za zdravu halvu ( alvu):

Popržiti sezam ( susam) na laganoj vatri ili u peænici,
samljeti ga u mlinèiæu za kavu
( ja imam taj mlinèiæ za sve osim kave: meljem orahe, iz šeæera pravim prah šeæer, od heljde meljem brašno, meljem sva sjemena za jesti s jogurtom itd. u nedogled).

Da nastavim sa sezamom, kad se samelje, doda mu se žlicu ili dvije domaæeg meda, zavisi od kolièine sezama, i dobro se izmješa, dade se u teglicu i jede onda kad nam treba nešto slatko za pod zub.
A može se malo tvrdje umijesiti, pa imamo kuglice od sezama.
Sezam ( samljeven) je bogat sa kalijem, magnezijem, kalcijem, željezom, vitaminom E...... :roll: :roll: