Kinolosko drustvo "Knin'

Forum je otvoren za sve one koji zele da se druze, da sa svojim
prilogom osvjeze, obogate ili vrate iz zaborava: ljude, mjesta,
dogadjaje i trenutke vezane za Knin i Kninjane u periodu do 90-tih.
Nedolicni, provokativni i uvredljivi tekstovi bit ce skinuti sa "Foruma".
Hvala!

Moderator: Gazda

Post Reply
Petar-Peky Bukarica
Posts: 1301
Joined: Sun Mar 02, 2003 5:13 pm

Kinolosko drustvo "Knin'

Post by Petar-Peky Bukarica »

Kinolosko drustvo "Knin"

Prosle su vec trideset i cetiri godine odkako se je osnovalo prvo kinolosko drustvo KD "Knin" u Kninu,pa lovacko drustvo "Dinara" i nije moglo dobiti boljeg saradnika u razvoju lovno-kinoloske kulture.Samo za 15 godina svoga dijelovanja to mlado kinolosko drustvo svojim entuzijazmom i smisljenim radom svrstalo se je uz rame sa mnogim poznatijim drustvima,te je ostavilo neizbrisiv trag na polju razvoja kinologije.Nebrojeni su mu uspijesi i priznanja,koja su njegovi vrijedni clanovi,ljubitelji tih cetvoronogih plemenjaka,svojim radom osvojili u Jugoslaviji,pa i van nje,ali kako je to sve teklo?
Na inicijativu grupe gradjana,vecinom clanova lovackog drustva "Dinara",formiran je inicijativni odbor za osnivanje prvog kinoloskog drustva u Kninu.Sastanak je odrzan u mjesnoj gimnaziji aprila mjeseca 1979. godine,a taj odbor sacinjavali su Savo Sekulic,predsjednik inicijativnog odbora,Jovica Koluvija zamijenik,Miro Gazari,magistar veterinarskih nauka,Milivoj Maric,diplomirani veterinar,Marko-Luksa Cacic,Ivica Maric,Ante Belakusic,Sanjin Coko,Uros Djujic Ventric,Srdjan Maricic,Damir Bumber,Nebojsa Koluvija,Milan Trivic,Petar Jelic-Bilcar,Mladen Jejina i Stevan Biserko.
Na ovom sastanku odredjena je radna grupa,koja je imala za zadatak da pripremi Statut,plan i program rada drustva,kao i financijski plan,te je i zakazana osnivacka Skupstina drustva,koja je odrzana 12.05.1979. godine u sali zgrade sindikata sa pocetkom u 16 sati.Ovom svecanom cinu prisustvovali su medju mnogim prisutnim i gosti kao Jovica Balac,predsjednik kinoloskog drustva "Zadar" iz Zadra i clan Predsjednistva Kinoloskog Saveza Hrvatske,Veljko Kuzmanic,dipl. inz.,clan Predsjednistva Kinoloskog Drustva "Split" iz Splita,Milan Tisma predsjednik lovackog drustva "Dijana" iz Zadra i Momcilo Lukavac predsjednik lovackog drustva "Siveric" iz Siverica.Na ovoj prvoj osnivackoj Skupstini izabrano je radno predsjednistvo u kojeg su usli Savo Sekulic,Mr. Miro Gazari,Ante Belakusic ,prof. Srdjan Maricic i Jovica Koluvija.
Tada je usvojen Statut drustva,plan rada i financijski plan drustva,koje je ponjelo ime svog grada-"Knin".U prvim koracima svoga postanka nezaobilazno je spomenuti mnoge ruke prijateljstva koje su mu pruzili:
mjesno lovacko drustvo,kinolosko drustvo "Zadar",mjesna veterinarska stanica,celnici mjesne opcine i mnogi gradjani,koji su pohrlili u njegovo clanstvo.U prvom redu mora se istaci nesebicno zalaganje Jovice Balaca,koji je od prvih dana ovog drustva bdio nad njim kao nad novorodjencetom sa pomoci da se sto prije stane na sopstvene noge i krene u realizaciju programa sa njegovim prvim predsjednikom na celu i osnivacem,dusom kninske kinologije,Savom Sekulicem,i tajnikom Jovicom Koluvijom.Svojim odabranim rukovodstvom,strucnim kadrom,smisljenim planom,ovo mlado drustvo od prvih svojih koraka pocelo je da vrtoglavo grabi ka vrhu jugoslovenske kinologije,osvajajuci brojna priznanja i zasluge.
Prva smotra lovackih i ne lovackih pasa odrzana je 08.07.1979. godine kod veterinarske stanice pod budnim okom Jovice Balaca i Milovana Vitomirova iz Beograda,kada je uspijesno ocijenjeno 46 pasa raznih rasa i to je zvanicno prva smotra pasa odrzana u Kninu mjesnog mladog kinoloskog drustva "Knin".Mada je prva smotra pasa odrzana,kao lovacka zakonska obaveza pocetkom sezdesetih godina od strane lovackog drustva "Dinara".
Zelje clanova ovog drustva su bile tesko ostvarljive,jer ti mladi entuziasti,ljubitelji svojih plemenjaka naprosto su zeljeli da se te smotre cesce odrzavaju,a naredna smotra odrzana je 07.03.1980. godine kod mjesne veterinarske stanice,na kojoj je sudijske odluke donosio doajen jugoslovenske kinologije,gospodin Franjo Strunjak iz Zagreba i Jovica Balac iz Zadra.Na toj smotri bilo je privedeno preko 57 rasnih plemenjaka,sto je davalo znak da drustvo brojcano jaca iz godine u godinu.Saradnja ovog drustva jos od prvih dana bila je usmjerena na razvoj kinologije i u okolnim lovackim drustvima,a tu se u prvom redu misli na lovacko drustvo "Bukovica" iz Kistanja,ciji je predsjednik bio Tomo Letunica,te se u Kistenjama iste godine (1980-te) odrzava prva smotra pasa na kojoj je odluceno da se iz klase lovackog drustva "Bukovica" izdvoji odredjena suma novca za kupovinu 10 rasnih lovackih grla,za poboljsanje rasnog materijala na tom podrucju,a nesebican pobornik ove ideje je bio Mirko Stupar.U prvom redu tu su dosli:istarski gonic,balkanski gonic,posavski gonic i to je sve nabavljeno iz Slovenije,Istre,Bosne i Hercegovine,Crne Gore i Srbije.
Rasni materijal kninskih ljubitelja lovackih pasa obilovao je sa grlima pasa pticara medju kojima su bili najbrojniji njemacki pticari,epanijel bretonci,engleski poenteri,pa i brojni gonici.
Clanovi kinoloskog drustva iz Knina nijesu se zadovoljili samo sa brojnim smotrama,te se je ubrzo prislo organiziranju ispita urodjenih osobina pasa,pa i jos smijelije od toga,a to su organizacije utakmica Lovacko-kinoloskih kupova.
Nakon svojih brojnih smotri pasa i kad se je vidjelo sa kakvim se kvalitetom raspolaze,ovo drustvo sa svojim clanstvom smijelo nastupa van granica svoje opcine,pa da se vidi da brojni clanci o njima,koji su izlazili u lovacko-kinoloskoj stampi,nijesu laz,hrabro pokazujuci dijela svoga smisljenog rada na uzgoju pasa.Izlazu ih pred ocima mnogih u : Opatiji,Kranju,Ljubljani,Zagrebu,Karlovcu,Travniku,Vinkovcima,Novom Sadu,Beogradu,Valjevu,Capljini,Podgorici,Splitu i drugim mjestima,redjajuci uspijehe za uspijehom,sklapajuci ta nezaobilazna prijateljstva sa zeljama da se sto prije dodje sastencima sa kninskog podrucja,tako da je i za nevjerovati da je Kninjanin Nebojsa Koluvija,koji je sa engleskim poenterom,kujom Ambrom,osvojio sampionat Jugoslavije u radu,vec unaprijed prodavao sva legla njena i nije mogao svima zaineresiranima udovoljiti.Prvog sampiona Jugoslavije u ljepoti osvaja posavski gonic Bobi,vlasnistvo inzenjera,naseg sugradjanina,Milorada Borkovica,te je kao priplodnjak razvozen po mnogim gradovima,a i iz mnogih gradova dovozene su mu zenke.Pljenio je i zario clan tog drustva Branko Gasparevic iz smotre u smotru sirom Jugoslavije sa svojom mezimicom bosanskim ostrodlakim barakom,te sa njezinim leglima nije imao nikakav problem da ih raznosi sirom Jugoslavije.
Po balkanske gonice dolaze lovci iz Grcke,upuceni iz kinoloskog saveza Jugoslavije,ali to se nije smijelo dozvoliti da nako kvalitetan materijal predje van granica nase zemlje,bez obzira sta su grcki lovci bez ustezanja drijesili kesu na nako kvalitetan materijal.
Ni ovo nije bilo dovoljno onom zahuktalom kinoloskom drustvu,te smijelo organizira 02.10.1981-ve godine po prvi put Lovacko-kinoloski kup Jugoslavije kao prvo kinolosko drustvo,na svojim terenima Kosova polja.Na ovom takmicenju su nastupali lovci iz : Hrvatske,Srbije,Makedonije i Crne Gore.Triumfalno pobjedjuje Zadranin Ivo Govorcin,dok drugo mijesto zauzima Sanjin Coko,koji kao clan reprezentacije Hrvatske zajedno sa Micom Atlijom nastupaju na drugom Lovacko-kinoloskom kupu Jugoslavije odrzanom u Kikindi.
Brojna takmicenja,pa i ucesce na istima van granica nase opcine,izbacili su u sam vrh jugoslavenske kinologije clanove ovog drustva i to ne samo kao takmicare,vec i kao kinoloske sudije,pa cak i medjunarodnog ranga.
Kninjani dva puta zaredom osvajaju Kup Dalmacije,a prvi pobjednici toga kupa su bili u sastavu Jovo Koluvija i Sanjin Coko,a na drugom kupu,Sanjin Coko i Mico Atlija. 1980-te godine,Savo Sekulic na kupu engleskih pticara u Zadru vec nastupa kao clan reprezentacije Hrvatske sa zapazenim rezultatom,a 1982-ge godine istu remprezetaciju sacinjavaju tri kninska uzgajivaca pasa na prvenstvu Jugoslavije u Niksicu,na utakmici u radu gonica,a to su inz. Milorad Borkovic,sa ljepotanom posavskim gonicem,Branko Matijevic sa kujom balkanskim gonicem i Simo Zelembaba sa kujom istarski gonic.
Brojna takmicenja,koja su organizirali clanovi kninskog drustva na svojim lovackim terenima privlacila su paznju nmogih lovaca-kinologa iz mnogih krajeva Jugoslavije,koji nijesu zalili truda da predju daleki put i da se upoznaju sa nasim clanovima.Ostace zapamcena izlozba u Zagrebu na kojoj je sestoclana nasa grupa zadala glavobolje sudijama,preko cije su grube greske presli mnogi ucesnici i posmatraci u zelji da stisnu ruku nasim ucesnicima.Brojni uspijesi naveli su drustvo da krene sa osnivanjem svog sudiskog kadra tako da su taj ispit polozili Savo Sekulic,rad i oblik gonica i pticara,inz. Milorad Borkovic,rad i oblik gonica i pticara,dip.vet. Djoko Sinobad,gonici i rad gonica,dip.inz. Branimir Radulovic,gonici i pticari,dip.vet.Bosko Medic,gonici,Goran Kasic,pticari i oblik,Jovica Koluvija,pticari i oblik i dip.inz. Velimir Supeljak,gonici.
Za 15 godina svog strpljivog i plodnog rada ovo drustvo je organiziralo 32 smotre pasa,na kojima je ocijenjeno 1440 rasnih pasa u 22 rase.Odrzano je 15 ispita urodjenih osobina,na kojima je ispitano 120 grla iz: Knina,Drnisa i Sibenika.Za isti period registrirana su 176 legla sa preko 1076 stenaca sa pedigreom.Najvise je registrovano gonica,a medju njima su na prvom mjestu istarski gonici,pa zatim posavski gonici.Najvise legla posavskih gonica prijavio je dip.vet. Djoko Sinobad i otac mu Gojko,a najvise Sarplaninaca prijavio je Dusan Tanjga,a njemackih doga Peso Bilcar-Jelic.
Kroz ovo drustvo za 15 godina prosla je plejadakinoloskih sudaca iz Jugoslavije.Nastupila su ukupno 32 kinoloska sudca iz: Hrvatske,Srbije,Crne Gore,Bosne i Hercegovine te Italije,a dva medjunarodna sudca imalo je iz svojih redova,a to su Savo Sekulic i inz. Milorad Borkovic.
Uspijeh ovog drustva za tako kratko vrijeme svoga rada doprinjeli su mladi i skolovani clanovi,koji su stasali pod budnim okom onih ssudija,koji vise nijesu medju zivima,a to su Jovica Balac iz Zadra,Franjo Strunjak iz Zagreba,Marko Medar iz Zagreba,Andjelko Stazic iz Zagreba,prof.dr. Radivoj Zakula iz Novog sada,prof.dr. Milorad Tadic iz Beograda,Vitomir Milanov iz Beograda,Savo Savulov iz Opova,Djoko Vukcevic iz Cetinja,Milic Djuranovic iz Danilovgrada i Dusan Bemcic iz Pazina,te ovim nesebicnim pomagacima u radu kinoloskog drustva "Knin" neka je slava i hvala,a isto neka je slava onom nasem drustvu,koje se ugasi pocetkom avgusta 1991-ve godine,a zakazana smotra pasa u Kistenjama,koja je trebala biti odrzana 21.09.1991-ve nije odrzana.
Nije bilo lako sve ovo postignuti u nako kratkom vremenu,ali uz pomoc celnika naseg grada,entuzijazma clanova,mnogih nabrojenih sudija,koji su zasluzni za ovaj uspijeh,samo se moze reci:"Niko kao kinolozi iz Knina,drustva ciji ce rad ostati u pamcenju mnogih danas zivih",a 1998-me ovdje sam na svoje usi cuo,a da govornik nije ni svijestan da sam odozdo:
"Cuda su Kninjani stvarali dok su postojali".
Tekst pisali Savo i Stiv.
Nastavlja se.
Post Reply