ORA - Omladinske radne akcije
Moderator: Gazda
-
ORA - Omladinske radne akcije
Sa promjenama koje su dole, osamdesetih i kasnije , radne akcije su prestale biti neto to se stavlja na molbu za prijem na posao, ili molbu za studentski dom, a akcijai se uglavnom stide tog dijela svog ivota, i u pravilu nevole prièati o njemu.
Mojoj kæerki je san da proputuje Evropu prije nego ode na fakultet, pa kad sad pogledam iza sebe, moda bi i meni bilo bolje da sam sa 15, 16 godina uzeo ruksak i stopirao kroz Italiju, ili paniju, ali eto nisam. Umjesto toga, ja sam iao kopati kanale za kanalizaciju u Novoj Gradiki 79te, i kopati brdo, prevoziti karivolom preko drugog brda i zatrpavati dolinu da bi se izgradili teniski tereni na Kozari 1980te, i jo navraæao par godina u ORA Golubiæ, kao predstavnik Radio kluba itd...
Nije mi cilj glorificirati nostalgièarske uspomene, jer mislim da bi mi ipak bilo bolje da sam proputovao Evropu, ali eto poto veæ nisam, isprièaæu kad stignem par prièa o tim danima, a valjda æe i drugi.
Mojoj kæerki je san da proputuje Evropu prije nego ode na fakultet, pa kad sad pogledam iza sebe, moda bi i meni bilo bolje da sam sa 15, 16 godina uzeo ruksak i stopirao kroz Italiju, ili paniju, ali eto nisam. Umjesto toga, ja sam iao kopati kanale za kanalizaciju u Novoj Gradiki 79te, i kopati brdo, prevoziti karivolom preko drugog brda i zatrpavati dolinu da bi se izgradili teniski tereni na Kozari 1980te, i jo navraæao par godina u ORA Golubiæ, kao predstavnik Radio kluba itd...
Nije mi cilj glorificirati nostalgièarske uspomene, jer mislim da bi mi ipak bilo bolje da sam proputovao Evropu, ali eto poto veæ nisam, isprièaæu kad stignem par prièa o tim danima, a valjda æe i drugi.
-
Brigade
U Kninu su bile dvije brigade: Krste Ljubièiæ i Prva Dalmatinska Udarna Proleterska.
Ja æu reæi par stvari o toj drugoj u kojoj su uglavnom bili klinci.
Najprije par slika
Gradika 79te
http://galerijaknina.com/forumGalerije/ ... p?pid=1070
Kozara 80te
http://galerijaknina.com/forumGalerije/ ... p?pid=1072
Ja æu reæi par stvari o toj drugoj u kojoj su uglavnom bili klinci.
Najprije par slika
Gradika 79te
http://galerijaknina.com/forumGalerije/ ... p?pid=1070
Kozara 80te
http://galerijaknina.com/forumGalerije/ ... p?pid=1072
-
Ja doduse nisam akcijasio personalno, al samo da spomenem da to bas i nije bila neka izopacena ideja od koje bi se trebalo ogradjivati.
Dapace, ovdje gdje sam ja to se i dalje vrlo cijeni i maltene je obavezno imati na rezimeu kakav volonterski rad za prijem na iole dobar fakultet. Rad oplemenjuje i gradi karakter! Kao sto vidimo iz Micinog primjera.
Reci kceri da se dadne u volonterske doprinose siroj zajednici u siromasnijim kvartovima, pa nek onda putuje po Evropi (kad je prime na koledz. slusaj ciku pk-a.)
Dapace, ovdje gdje sam ja to se i dalje vrlo cijeni i maltene je obavezno imati na rezimeu kakav volonterski rad za prijem na iole dobar fakultet. Rad oplemenjuje i gradi karakter! Kao sto vidimo iz Micinog primjera.
Reci kceri da se dadne u volonterske doprinose siroj zajednici u siromasnijim kvartovima, pa nek onda putuje po Evropi (kad je prime na koledz. slusaj ciku pk-a.)
ORA
Da Miæo bolje bi bilo da smo putovali po Evropi,ali niti smo imali èime niti smo tada o tome razmiljali na naèin kako danas dijeca o tome razmiljaju,mi smo radili ono to smo mogli u to vrijeme,mnogima od nas je to bila prilika da odu van Knina,da upoznaju neke druge krajeve osim Knina i da sretnu druge ljude,drugaèijih navika i mentalitete.
Ja sam dosta toga proao na taj naèin,i opet bi to radio u onakvim okolnostima u kojima smo ivjeli.
Ja sam dosta toga proao na taj naèin,i opet bi to radio u onakvim okolnostima u kojima smo ivjeli.
-
ORA
Zapamtio sam radne akcije i po tome sto sam jedno ljeto sam gluvario po gradu jer je cijela ekipa otisla na radnu akciju.pk16 je u pravu sto se tice volonterskog rada na zapadu,cijene ga u svim institucijama.
Ameri su,ako se dobro sjecam,da bi sprecili nemire i zaposlili ljude,organizirali velike izgradnje,kao i kod nas,samo sto se kod nas izgradjivalo poruseno i ono sto je bilo neophodno za normalan zivot.
Ameri su,ako se dobro sjecam,da bi sprecili nemire i zaposlili ljude,organizirali velike izgradnje,kao i kod nas,samo sto se kod nas izgradjivalo poruseno i ono sto je bilo neophodno za normalan zivot.
Radne akcije
Mnoge stvari koje su mi se dogodile u zivotu vec sam odavno zaboravio.
Vrijeme provedeno na radnoj akciji sigurno necu nikada i ostace mi u najljepsem sjecanju.Misljenja o radnim akcijama su vrlo razlicita i nebi o njima,svako ima pravo da donosi sud o njima na svoj nacin,eto ja i dan danas osjetim neke ugodne vibracije kad cujem ovu pjesmu,samo sada ne stojim u brigadirskom stroju.
Eto,kliknite i poslusajte.
http://www.youtube.com/watch?v=jqc5ECuiS3A
Vrijeme provedeno na radnoj akciji sigurno necu nikada i ostace mi u najljepsem sjecanju.Misljenja o radnim akcijama su vrlo razlicita i nebi o njima,svako ima pravo da donosi sud o njima na svoj nacin,eto ja i dan danas osjetim neke ugodne vibracije kad cujem ovu pjesmu,samo sada ne stojim u brigadirskom stroju.
-
Patrizani
Iæi u partizane je vjerovatno bio najinteresantniji dio akcije.
Pitanje bez nagrade je: ta je znaèilo iæi u partizane?
Nema pravo glasa ko je ikada bio na akciji.
Pitanje bez nagrade je: ta je znaèilo iæi u partizane?
Nema pravo glasa ko je ikada bio na akciji.
-
ОРА је била јединствена могућност која се пружа појединцу да сам или са другима учествује у стварању нечега од чега ће корист имати и други а не само он као и генерације које долазе. Живим у граду који је симбол радних акција у бившој нам држави али нажалост у том граду живи омладина која је заборавила ко је подигао зграде у којима данас живе а хуманост (типа давање крви) је за већину њих добра ствар само ако је могу "утопити" за какву награду ( типа карте за рок концерт ). Зајебана времена прика мој ....
-
BAS JE FORAM OVA ORA
EVO DA SE I JA UKLJUCIM,JA STARI BRIGADIR.>bIO SAM TRI PUTA NA oORA SAVA U ZAGREBU,A SVA TRI PUTA SAM IAO JER TADA NISAM TREBAO IÆI NA LJETNU PRAKSU I TAKO SAM SPAJAO UGODNO SA KORISNIM.iLA JE CIJELA EKIPA I BA SMO SE LIJEPO ZABAVLJALI,A BILO JE I KOMADA,TO SE PODRAZUMIJEVA
materijalizam
Drue Zele ,ti si zaboravio druga Marksa i sve gleda æisto materijalistièki,i ja sam bio tri puta na ORA Sava u to u tabu (sekretarijatu,kako se to tamo zvalo) ali ne zbog prakse nego zbog ljubavi Zele,ljubav a ne materijalizam........
-
premjesteno
LENA
Posted: Wed Aug 01, 2007 4:21 am Post subject: ORA
--------------------------------------------------------------------------------
Zdravi i veseli bili!
Vi koji ste bili ili sanjali da odete na ORA.Jedna sam od onih koja je
sticajem okolnosti bila zakinuta za odlazak na barem jednu.
Ljetne prakse,kasnije pripreme za faks i svako sljedeće ljeto knjiga
pod mikom za jesenske rokove.
Sluala sam o ORA sa gustom i donekle su me podsjećale na priče
iz vojske ali njenije intonirane...
Prolo svreno vrijeme ali imam ideju kako bi se mi,ljudi u najboljim
godinama,mogli aktivirati u ovom smislu.
Pozdrav svima od one koja nikada nije ila u partizane
Posted: Wed Aug 01, 2007 4:21 am Post subject: ORA
--------------------------------------------------------------------------------
Zdravi i veseli bili!
Vi koji ste bili ili sanjali da odete na ORA.Jedna sam od onih koja je
sticajem okolnosti bila zakinuta za odlazak na barem jednu.
Ljetne prakse,kasnije pripreme za faks i svako sljedeće ljeto knjiga
pod mikom za jesenske rokove.
Sluala sam o ORA sa gustom i donekle su me podsjećale na priče
iz vojske ali njenije intonirane...
Prolo svreno vrijeme ali imam ideju kako bi se mi,ljudi u najboljim
godinama,mogli aktivirati u ovom smislu.
Pozdrav svima od one koja nikada nije ila u partizane
Nikad nije kasno
Mislim,nikad nije kasno iæi u "partizane",da ne mistificiramo to ti je najèeæe bilo drpanje a ako je bilo i neèeg poslije,svi mudro ute.......
pa ko voli nek uzvoli i sad
pa ko voli nek uzvoli i sad
Re: Radne akcije
Znam da je ovo bilo odavno, ali ove tvoje reci su me naterale da se registrujem i da te pozovem da zajedno uz pesmu "Hej, haj brigade" prelistamo proslost i podsetimo se tih divnih akcijaskih dana. Ako zelis , svrati na novi akcijaski forum da podelimo uspomene:livadic wrote:Mnoge stvari koje su mi se dogodile u zivotu vec sam odavno zaboravio.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Adresu ovog foruma dobit cete ako se javite "traseru" na privatnu postu.
Peky!
b
Kolko me memorija slui u Kninu su ivjeli i brigadiri drugih brigada iz YU npr .:Borisa Kidriča, a ka tome jo 2x UDARNIK iz BEOGRADA 69.Radili GAZELU, AVTOPUT I JUGOSLAVIJU to zadnje smo svi al mi i hotel i to konaćno uređivanje:tepisi,tapisoni i lusteri.E kad smo kod zadnjega bio i onaj ogromni luster u holu ulaza sastavljen iz jednih pet tisuća bruenih kristalnih prizmi od po 7 cantimetara.Toliko su te prizme ljepo presijavale svjetlost, da se jim večiina nije mogla oduprijeti, pa smo uzeli svaki po par komada za uspomenu.A bilo nas je puno i to puta tolko, ispade, da je izparila četvtrina onoga ogromnog lustera.ivo me zanima, kako su ga sloili. Il su ga skratili za 1000 kom, il su naručili nove prizme.Na TV prilikom otvaranja je i pored toga izgledao megalomanski.Kakav bi tek bio, da nisu njegovi djelovi zavrili irom Yuge.
A igrali smo se i partizane.O tome samo to.
A igrali smo se i partizane.O tome samo to.