samo onako bezveze
Moderator: Gazda
evo me danas zena nacerala da se izvucem iz debele ladovine i idem kod vikendice na plac brati visnje. Ne mogu reci da nije ljepo, i gore puno
vocaka i lada, al kad se sjetim onih babinih visanja i maraskina sto su
rasla pored Marcinkovca ( Prim. aut.- rjecica sto je tekla ispod Kalata i sjeverne kasarne) onako reskog i osvjezavajuceg ukusa, sad ih u ustima
osjecam. Cak i ona smokva na placu donjeta je iz babine baste i nakaljemljena, ni prici ne moze onim nasim sto ih je kao sam bog u med
pretvorio. A danas pored onih potoka i rjecica navukao se samo korov, grane se suse, smokava kraj Marcinkovca vise nema, jos samo po koja visnja viri iz sikare. tamo gde su se zelenile baste trava preko koljena,a u lugu sume josica. A ipak bih naj radije bio dolje i pio hladnu vodu s iz Marcinkovca i ubrao makar i onu posljednju visnju iz sikare.
vocaka i lada, al kad se sjetim onih babinih visanja i maraskina sto su
rasla pored Marcinkovca ( Prim. aut.- rjecica sto je tekla ispod Kalata i sjeverne kasarne) onako reskog i osvjezavajuceg ukusa, sad ih u ustima
osjecam. Cak i ona smokva na placu donjeta je iz babine baste i nakaljemljena, ni prici ne moze onim nasim sto ih je kao sam bog u med
pretvorio. A danas pored onih potoka i rjecica navukao se samo korov, grane se suse, smokava kraj Marcinkovca vise nema, jos samo po koja visnja viri iz sikare. tamo gde su se zelenile baste trava preko koljena,a u lugu sume josica. A ipak bih naj radije bio dolje i pio hladnu vodu s iz Marcinkovca i ubrao makar i onu posljednju visnju iz sikare.
Ja u cetvrtak idem u Knin pa vec umirem .
Prvo mislim kako cu ostaviti decu i muza , sta ce jesti ,hoce li sin tinejdzer napraviti neku glupost itd.,ali cim se sa Vozdovca spustim na autoput sve to zaboravim nema veze , bas me briga .
Ako kakve visnje nadjem , pojescu i za tebe . Sigurno vise nisu istog ukusa iz raznih razloga , ali detinjstvo i mladost nosi svoje mirise i ukuse .Sva sreca te ih pamtimo .
Prvo mislim kako cu ostaviti decu i muza , sta ce jesti ,hoce li sin tinejdzer napraviti neku glupost itd.,ali cim se sa Vozdovca spustim na autoput sve to zaboravim nema veze , bas me briga .
Ako kakve visnje nadjem , pojescu i za tebe . Sigurno vise nisu istog ukusa iz raznih razloga , ali detinjstvo i mladost nosi svoje mirise i ukuse .Sva sreca te ih pamtimo .
-
Ako je samo onako bez veze, pade mi na pamet osnovna skola i predmet koji nam je predavala Branka Bilbija - domacinstvo. Tamo sam prvi put naucila da spremam jabuke u slafrku (a ne slafroku), prvi put pravila tapiseriju i ucila kako se tka. Sjecate li se kad ono isjecemo papir, napravimo one zubcice kao na ceslju, pa onda provlacimo one niti...odnosno tkamo.
Da li se danas taj predmet izucava u skolama, ili je nestao kao i sve dobre stvari? Eh, ta dobra stara vremena...
Da li se danas taj predmet izucava u skolama, ili je nestao kao i sve dobre stvari? Eh, ta dobra stara vremena...
-
Vjerovala ili ne, prije neki dan mi je na pamet palo to tkanje. A sjecas li se soka od grozdja i jos stokakvih cudesa koje smo pravili na satu domacinstva. Svaki put kad perem sudje sjetim se ja nastavnice Bilbije i kad nas je ne jednom od prvih satova domacinstva (jos uvijek uvod u taj predmet) pitala da li se sudje koristi u jednokratnu ili visekratnu upotrebu i ja onako bez razmisljanja kao iz topa odvalim: "U jednokratnu", a ona ce ti pred svima: "A sta, Rusic, ti poslije rucka pobacas svoje sudje u smece". Ajme!!! Bruke.
-
samo onako bez veze
Ja se sjećam voćne salate koju smo učili praviti na satu domaćinstva.I sada kad je ponekad napravim sjetim se kako ju je onda bilo komplicirano napraviti.Nastavnicu Bilbiju sam nedavno vidjela u Kninu. Ostala je uvijek ista.
-
Re: samo onako bez veze
Nastavnicu Bilbiju sam nedavno vidjela u Kninu. Ostala je uvijek ista.[/quote]
Kao i mi!
Kao i mi!
ljeto koje nije ni sli�no ljetu
Dobar dan, narode kninski!!!
Šta se radi?
Sprema li se na godišnji?
Pozdrav
Šta se radi?
Sprema li se na godišnji?
Pozdrav
-
Ja intenzivno razmisljam o godisnjem i u mislima sam vec sve proputovala. Mislim da cu ove godine obradovati svoje kninske obozavaoce i svratiti malo dolje, cisto da mi guzica vidi puta. A i nisam odavno bila. Inace, raduckam pomalo, ne smijem previse da se ne umorim, ova odvratna kisa pada vec danima... Toliko od mene
Ostajte zdravo
Ostajte zdravo
-
-
-
Naco, ti se spremas u Knin a ja se spremam ovaj vikend da odem do Polace. Ima jedan grad uz Toronto - Okvil - gdje ima vise Polacana nego na Polaci. Kod njih ima ove godine veliki turnir u balotama pa ih idemo obici i sresti mnogo kninjana. Ako ne budem puno umoran (pijan) uzecu koju sliku i staviti na galeriju.
Sretno vam ljeto kninjani.
Sretno vam ljeto kninjani.