KORISNI SAVJETI
Moderator: Gazda
-
- Posts: 159
- Joined: Thu Mar 22, 2007 11:26 pm
Korisni savjeti
Javite mi kada bude gotovo,ja cu doci sa damizanom.Citajuci ove recepte podje mi voda na usta,a pijem vino i to iskljucivo.Pozdrav od Repka.
-
- Posts: 235
- Joined: Mon Jan 05, 2009 8:51 pm
BOB
Prije pripreme, kad cistim bob iz mahuna, ogulim i kozu sa zrna. Kozice su uglavnom od celuloze i nadimaju.
Cisto zrno se raspadne u umaku i ispadne kremasto. Ukusi se bolje razviju, a boja je predivna, pogotovo kad se prije preprzi 5 mladih kapulica i jedan mladi luk, sve sa perima. Ne smeta ni bacelj od kapulice, èak koristi.
Napomena: Iza zelenog uvijek ide crno (engl.:red, tal:rosso).
Cisto zrno se raspadne u umaku i ispadne kremasto. Ukusi se bolje razviju, a boja je predivna, pogotovo kad se prije preprzi 5 mladih kapulica i jedan mladi luk, sve sa perima. Ne smeta ni bacelj od kapulice, èak koristi.
Napomena: Iza zelenog uvijek ide crno (engl.:red, tal:rosso).
-
- Posts: 13
- Joined: Thu Apr 24, 2003 11:23 am
- Location: Melbourne
kavijar za siromahe
"KAVIJAR ZA SIROMAHE" u originalu
Ovo je odlièna stvar za one koji vole jesti malancane ili patlidane. Recept jednostavan, zdrav, nema cvljenja na ulju
a to je i najvanije duu dalo za zaposlene enske.
Ovako ide:
Uzmete 2-3 malancana, operete i date ih cijele i neoguljene peæi u rernu. Ja peèem "odokativno" to æe reæi, dok ne omeknu.
Onda dam van iz peænice da se ohlade, ogulim ih, koica ide sama od sebe a ako ne ide, uzmem licu i izdubim sadraj.
Sve dobro i sitno isjeckam, dodam sitno,sitno sjeckani bijeli luk, ja zviznem pola glavice ( najbolje u onoj spravici to joj ovdje kau sekljalnik- mi bi rekli sjeckalica na struju ili tako nekako). Doda se soli, bibera po ukusu i na na kraju maslinovo ulje, ja opet odokativno ali poto nije tetno a pravim namaz, ja ga dodam... inaèe po ukusu. Dobro izmjeati sve i dati u friider da se dobro ohladi.
Moe se dodati i sitno sjeckani perin da anulira èenjak, samo prije nego idete van, pogledajte se u ogledalo, da ne ostane meðu zubima ono malo zeleno.
Sluiti na vruæem tostu....ajme.......rastura totalno...sad bi reko Dean: " Malo baca na zeleno, dajde onu flau crvenoga".
Moda ne tim rijeèima, ali u tom stilu, jelda Deane?
Ovo je odlièna stvar za one koji vole jesti malancane ili patlidane. Recept jednostavan, zdrav, nema cvljenja na ulju
a to je i najvanije duu dalo za zaposlene enske.
Ovako ide:
Uzmete 2-3 malancana, operete i date ih cijele i neoguljene peæi u rernu. Ja peèem "odokativno" to æe reæi, dok ne omeknu.
Onda dam van iz peænice da se ohlade, ogulim ih, koica ide sama od sebe a ako ne ide, uzmem licu i izdubim sadraj.
Sve dobro i sitno isjeckam, dodam sitno,sitno sjeckani bijeli luk, ja zviznem pola glavice ( najbolje u onoj spravici to joj ovdje kau sekljalnik- mi bi rekli sjeckalica na struju ili tako nekako). Doda se soli, bibera po ukusu i na na kraju maslinovo ulje, ja opet odokativno ali poto nije tetno a pravim namaz, ja ga dodam... inaèe po ukusu. Dobro izmjeati sve i dati u friider da se dobro ohladi.
Moe se dodati i sitno sjeckani perin da anulira èenjak, samo prije nego idete van, pogledajte se u ogledalo, da ne ostane meðu zubima ono malo zeleno.
Sluiti na vruæem tostu....ajme.......rastura totalno...sad bi reko Dean: " Malo baca na zeleno, dajde onu flau crvenoga".
Moda ne tim rijeèima, ali u tom stilu, jelda Deane?
Re: PERSIN
E pa ovaj biser sam tek danas registrirala.dean beric wrote:Peky, malo sale, malo zbilje, ali evo ozivilo.
Svjezi persin kad se posipa po juhi, ribi, mesu i cemu god, moze biti ili krupno sjeckan da se osjeti pod zubima ili sitno, sitno sjeckan kao prasina da pusti sav okus a ne nadvlada osnov jela. Zato, kad se kod sjeckanja jos malo polije vodom po dasci lijepo ''lezi'' pod nozem i moze se vrlo sitno nasjeckati i pri tom ne bjezi okolo.
Knjizevno se kaze: Persin. Narodno je i persun, petrusimen, petrsimul. Inace lat: petroselinum crispum, englezi zovu parsley, francuzi persil a nijemci Petersille.
Pozdrav mom starom skolskom kolegi Wieki.
Ozivilo, ozivilo, Peky moj, nadam se i dalje, mada me nema 34 dana.
Idem na Ugljan.
(Dejan) Dean
Èista petica !!!!!!!!!!!
Mene zanima, da li neko ima recept za dobar rahatlokum ili ratluk.
Pravim ga,pravim, ba sam se zainatila....ali nikako,
kad stignem do valjanja u eæer,
on bude mokar i samo je za baciti.
Ba bi ga volila napraviti.
Evo zauzvrat recept za zdravu halvu ( alvu):
Popriti sezam ( susam) na laganoj vatri ili u peænici,
samljeti ga u mlinèiæu za kavu
( ja imam taj mlinèiæ za sve osim kave: meljem orahe, iz eæera pravim prah eæer, od heljde meljem brano, meljem sva sjemena za jesti s jogurtom itd. u nedogled).
Da nastavim sa sezamom, kad se samelje, doda mu se licu ili dvije domaæeg meda, zavisi od kolièine sezama, i dobro se izmjea, dade se u teglicu i jede onda kad nam treba neto slatko za pod zub.
A moe se malo tvrdje umijesiti, pa imamo kuglice od sezama.
Sezam ( samljeven) je bogat sa kalijem, magnezijem, kalcijem, eljezom, vitaminom E......
Pravim ga,pravim, ba sam se zainatila....ali nikako,
kad stignem do valjanja u eæer,
on bude mokar i samo je za baciti.
Ba bi ga volila napraviti.
Evo zauzvrat recept za zdravu halvu ( alvu):
Popriti sezam ( susam) na laganoj vatri ili u peænici,
samljeti ga u mlinèiæu za kavu
( ja imam taj mlinèiæ za sve osim kave: meljem orahe, iz eæera pravim prah eæer, od heljde meljem brano, meljem sva sjemena za jesti s jogurtom itd. u nedogled).
Da nastavim sa sezamom, kad se samelje, doda mu se licu ili dvije domaæeg meda, zavisi od kolièine sezama, i dobro se izmjea, dade se u teglicu i jede onda kad nam treba neto slatko za pod zub.
A moe se malo tvrdje umijesiti, pa imamo kuglice od sezama.
Sezam ( samljeven) je bogat sa kalijem, magnezijem, kalcijem, eljezom, vitaminom E......