KORISNI SAVJETI
Moderator: Gazda
-
Jovan-Repko Urukalo
Korisni savjeti
Javite mi kada bude gotovo,ja cu doci sa damizanom.Citajuci ove recepte podje mi voda na usta,a pijem vino i to iskljucivo.Pozdrav od Repka.
-
Dean Beric
BOB
Prije pripreme, kad cistim bob iz mahuna, ogulim i kozu sa zrna. Kozice su uglavnom od celuloze i nadimaju.
Cisto zrno se raspadne u umaku i ispadne kremasto. Ukusi se bolje razviju, a boja je predivna, pogotovo kad se prije preprzi 5 mladih kapulica i jedan mladi luk, sve sa perima. Ne smeta ni bacelj od kapulice, èak koristi.
Napomena: Iza zelenog uvijek ide crno (engl.:red, tal:rosso).
Cisto zrno se raspadne u umaku i ispadne kremasto. Ukusi se bolje razviju, a boja je predivna, pogotovo kad se prije preprzi 5 mladih kapulica i jedan mladi luk, sve sa perima. Ne smeta ni bacelj od kapulice, èak koristi.
Napomena: Iza zelenog uvijek ide crno (engl.:red, tal:rosso).
-
Milica Bukarica Racunica
-
lana
kavijar za siromahe
"KAVIJAR ZA SIROMAHE" u originalu
Ovo je odlièna stvar za one koji vole jesti malancane ili patlidane. Recept jednostavan, zdrav, nema cvljenja na ulju
a to je i najvanije duu dalo za zaposlene enske.
Ovako ide:
Uzmete 2-3 malancana, operete i date ih cijele i neoguljene peæi u rernu. Ja peèem "odokativno" to æe reæi, dok ne omeknu.
Onda dam van iz peænice da se ohlade, ogulim ih, koica ide sama od sebe a ako ne ide, uzmem licu i izdubim sadraj.
Sve dobro i sitno isjeckam, dodam sitno,sitno sjeckani bijeli luk, ja zviznem pola glavice ( najbolje u onoj spravici to joj ovdje kau sekljalnik- mi bi rekli sjeckalica na struju ili tako nekako). Doda se soli, bibera po ukusu i na na kraju maslinovo ulje, ja opet odokativno ali poto nije tetno a pravim namaz, ja ga dodam... inaèe po ukusu. Dobro izmjeati sve i dati u friider da se dobro ohladi.
Moe se dodati i sitno sjeckani perin da anulira èenjak, samo prije nego idete van, pogledajte se u ogledalo, da ne ostane meðu zubima ono malo zeleno.
Sluiti na vruæem tostu....ajme.......rastura totalno...sad bi reko Dean: " Malo baca na zeleno, dajde onu flau crvenoga".
Moda ne tim rijeèima, ali u tom stilu, jelda Deane?
Ovo je odlièna stvar za one koji vole jesti malancane ili patlidane. Recept jednostavan, zdrav, nema cvljenja na ulju
a to je i najvanije duu dalo za zaposlene enske.
Ovako ide:
Uzmete 2-3 malancana, operete i date ih cijele i neoguljene peæi u rernu. Ja peèem "odokativno" to æe reæi, dok ne omeknu.
Onda dam van iz peænice da se ohlade, ogulim ih, koica ide sama od sebe a ako ne ide, uzmem licu i izdubim sadraj.
Sve dobro i sitno isjeckam, dodam sitno,sitno sjeckani bijeli luk, ja zviznem pola glavice ( najbolje u onoj spravici to joj ovdje kau sekljalnik- mi bi rekli sjeckalica na struju ili tako nekako). Doda se soli, bibera po ukusu i na na kraju maslinovo ulje, ja opet odokativno ali poto nije tetno a pravim namaz, ja ga dodam... inaèe po ukusu. Dobro izmjeati sve i dati u friider da se dobro ohladi.
Moe se dodati i sitno sjeckani perin da anulira èenjak, samo prije nego idete van, pogledajte se u ogledalo, da ne ostane meðu zubima ono malo zeleno.
Sluiti na vruæem tostu....ajme.......rastura totalno...sad bi reko Dean: " Malo baca na zeleno, dajde onu flau crvenoga".
Moda ne tim rijeèima, ali u tom stilu, jelda Deane?
-
lana
Re: PERSIN
E pa ovaj biser sam tek danas registrirala.dean beric wrote:Peky, malo sale, malo zbilje, ali evo ozivilo.
Svjezi persin kad se posipa po juhi, ribi, mesu i cemu god, moze biti ili krupno sjeckan da se osjeti pod zubima ili sitno, sitno sjeckan kao prasina da pusti sav okus a ne nadvlada osnov jela. Zato, kad se kod sjeckanja jos malo polije vodom po dasci lijepo ''lezi'' pod nozem i moze se vrlo sitno nasjeckati i pri tom ne bjezi okolo.
Knjizevno se kaze: Persin. Narodno je i persun, petrusimen, petrsimul. Inace lat: petroselinum crispum, englezi zovu parsley, francuzi persil a nijemci Petersille.
Pozdrav mom starom skolskom kolegi Wieki.
Ozivilo, ozivilo, Peky moj, nadam se i dalje, mada me nema 34 dana.
Idem na Ugljan.
(Dejan) Dean
-
lana
Mene zanima, da li neko ima recept za dobar rahatlokum ili ratluk.
Pravim ga,pravim, ba sam se zainatila....ali nikako,
kad stignem do valjanja u eæer,
on bude mokar i samo je za baciti.
Ba bi ga volila napraviti.
Evo zauzvrat recept za zdravu halvu ( alvu):
Popriti sezam ( susam) na laganoj vatri ili u peænici,
samljeti ga u mlinèiæu za kavu
( ja imam taj mlinèiæ za sve osim kave: meljem orahe, iz eæera pravim prah eæer, od heljde meljem brano, meljem sva sjemena za jesti s jogurtom itd. u nedogled).
Da nastavim sa sezamom, kad se samelje, doda mu se licu ili dvije domaæeg meda, zavisi od kolièine sezama, i dobro se izmjea, dade se u teglicu i jede onda kad nam treba neto slatko za pod zub.
A moe se malo tvrdje umijesiti, pa imamo kuglice od sezama.
Sezam ( samljeven) je bogat sa kalijem, magnezijem, kalcijem, eljezom, vitaminom E......

Pravim ga,pravim, ba sam se zainatila....ali nikako,
kad stignem do valjanja u eæer,
on bude mokar i samo je za baciti.
Ba bi ga volila napraviti.
Evo zauzvrat recept za zdravu halvu ( alvu):
Popriti sezam ( susam) na laganoj vatri ili u peænici,
samljeti ga u mlinèiæu za kavu
( ja imam taj mlinèiæ za sve osim kave: meljem orahe, iz eæera pravim prah eæer, od heljde meljem brano, meljem sva sjemena za jesti s jogurtom itd. u nedogled).
Da nastavim sa sezamom, kad se samelje, doda mu se licu ili dvije domaæeg meda, zavisi od kolièine sezama, i dobro se izmjea, dade se u teglicu i jede onda kad nam treba neto slatko za pod zub.
A moe se malo tvrdje umijesiti, pa imamo kuglice od sezama.
Sezam ( samljeven) je bogat sa kalijem, magnezijem, kalcijem, eljezom, vitaminom E......